Restaurace Noma Reného Redzepiho v dánské metropoli Kodaň byla podle neoficiálních informací pro letošek vyhlášena nejlepší restaurací na světě. Na druhé místo vytlačila proslavenou barcelonskou El Bulli, která byla na vrcholu poslední čtyři roky. Třetí místo v žebříčku 50 nejlepších restaurací na světě, který sestavuje britský kulinářský časopis Restaurant Magazine, obsadil The Fat Duck Hestona Blumenthala v Bray v britském hrabství Berkshire. Zatím neoficiální výsledky v pondělí zveřejnil španělský časopis El Mundo.
Do první desítky se podle El Mundo probojovaly čtyři podniky ze Španělska. Kromě El Bulli Ferrána Adrià na čtvrtém místě figuruje El Celler de Can Roca v katalánské Gironě. Za ním je Mugaritz v baskické Renteríi a na deváté pozici se ocitl Arzak ze San Sebastiánu také v Baskicku. Žádná česká restaurace se v prestižním žebříčku neumístila.
Navzdory svému věhlasu a neutuchajícímu zájmu klientů uvažuje šéfkuchař Adrià o dočasném uzavření El Bulli, protože prý ročně přichází o půl milionu eur. Známý tvůrce neobvyklých jídel by chtěl mezitím založit nadaci, jež by se věnovala gastronomickému bádání.
El Bulli byla otevřena před téměř 50 lety, Adrià tam nastoupil jako šéfkuchař v roce 1984. O šest let později se stal jejím spolumajitelem a až doposud každý rok od dubna do října nabízel uzavřené menu, jež se každou sezonu měnilo.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist