Epicentrum nákazy bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) zůstává na severu Německa, kde se v polovině května objevily první případy onemocnění. Počet infikovaných ale rapidně roste a životu nebezpečná střevní bakterie už řádí prakticky po celém území země. Nákaza se projevuje krvavými průjmy.

Češi se však obávat nemusí, pokud dodrží zásady hygieny, uvedl hlavního hygienik ČR Michael Vít. Hlavní hygienik informoval rovněž ministerstvo zemědělství, protože nákaza je dávána do souvislosti s potravinami, zejména se zeleninou. Vít je přesvědčen, že zelenina se do ČR ze zasažených oblastí nedováží.

Kromě toho kdo dodržuje při kuchyňské přípravě hygienické zásady, tedy zeleninu i ovoce důkladně omývá a maso nezpracovává současně se zeleninou, neměl by se ani tak nákazy obávat.

V Německu stále přibývá potvrzených výskytů nákazy, která se projevuje těžkými a krvácivými průjmy až selháním ledvin. Berlínský Institut Roberta Kocha eviduje na 140 velmi vážných případů, z toho polovina pacientů připadá na Hamburk. Potvrzeny byly zatím dvě oběti, jednou z nich byla třiaosmdesátiletá žena z Dolního Saska.

Infekce, která běžně postihuje kojence, se tentokrát naprosto netypicky šíří mezi dospělou populací a dvě třetiny nemocných jsou ženy.

Nákazu má podle vědců na svědomí vzácný druh EHEC, který je odolný vůči řadě antibiotik. Existuje 42 druhů této bakterie a odborníci intenzivně zkoumají, který z nich stojí za současnou infekcí.

"Možné původce už jsme velmi úzce ohraničili a z nám známých druhů připadají v úvahu jen 2, není ale vyloučeno, že se jedná o EHEC číslo 43," řekl ředitel Hygienického institutu z münsterské univerzity Helge Karch s vizí, že by se měl problém vyjasnit do konce týdne.

Nikdo netuší, jak se bakterie šíří

Velkou neznámou stále zůstává, jak se agresivní bakterie šíří. Jednou z nejpravděodobnějších variant je nákaza ze zeleniny a ovoce, znečištěných močůvkou. EHEC je totiž obsažena ve výkalech hospodářských zvířat. Němečtí farmáři ale tuto možnost rázně odmítli a podpořila je i jejich ministryně.

"Všechno jsou to spekulace, nikdo netuší, odkud bakterie pochází. Určitě není nutné vyhýbat se zelenině, ale je potřeba dodržovat všechna hygienická doporučení," poznamenala Ilse Aignerová a spolu se zdravotníky apeluje na obyvatele Německa, aby si opakovaně myli ruce a důkladně očistili veškerou zeleninu i ovoce. Někteří odborníci s ní nesouhlasí a tvrdí, že by se lidé měli syrové zelenině vyhnout a konzumovat ji jen v převařeném stavu.

Střevní bakterie EHEC není neznámá. V Německu evidují průměrně 60 infikovaných pacientů ročně, většinou dětí. V mnoha případech se ale ani v minulosti nepodařilo najít zdroj přenosu nákazy.