Pití kávy může výrazně přispět ke zdravějšímu stáří. Potvrzuje to nová studie, která desítky let sledovala téměř 50 tisíc zdravotních sester. Ženy, které pily kávu pravidelně, měly výrazně vyšší šanci, že se vyššího věku dožijí bez chronických nemocí a psychických obtíží. Naopak slazené kolové nápoje měly přesně opačný efekt.
Pozitivní vliv kávy na dlouhověkost potvrdila i jiná vědecká studie, která ukázala, že nevadí ani káva mírně oslazená cukrem. Bez cukru káva pomáhá i s hubnutím. Zdravotní přínosy závisí i na způsobu přípravy. Dáte si raději překapávanou, espresso nebo českého turka?
Studií, které přiznávají kofeinu pozitivní vliv na lidský organismus, je spousta. A hned několik rozsáhlých studií spojuje delší a zdravější život s pitím kávy. Nově zveřejněné výsledky studie, které dlouhodobě sledovala 47 tisíc zdravotních sester v USA ukázala, že pití kávy ve větším množství zvyšuje šanci na zdravé stáří o 13 procent ve srovnání s těmi, kteří kávu konzumují sporadicky nebo se jí vyhýbají.
Na výsledky studie, které vedoucí výzkumu Sara Mahdavi z Torontské univerzity prezentovala na setkání Americké společnosti pro výživu, upozornil deník The New York Times. Ten doplnil i komentář profesorky na Tuftsově univerzitě Massachusetts a spoluautorky jiné kávové studie Fang Fang Zhangové: „Data konzistentně potvrzují, že konzumace kávy je přínosná.“
„Chutnalo mi to, ale teď to nechci.“ Ozempic a spol. razantně mění chutě, vědci hledají vysvětlení v mozku i na jazyku
Sledování od sedmdesátých let let
Výzkumníci sledovali data o téměř 50 tisících zdravotních sester napříč dekádami. Každých několik let sledované subjekty vyplnily detailní dotazník o svých stravovacích návycích včetně toho, kolik běžně vypijí kávy, čaje a kolových nápojů. Následně se autoři studie v roce 2016 podívali na to, kolik ze sledovaných žen je stále naživu a kolik jich splňuje definici zdravého stáří.
Pod tímto termínem se skrývá dobrá fyzická a psychická kondice bez kognitivních potíží nebo problémů s pamětí a absence 11 sledovaných nemocí jako jsou všechny typy rakoviny, diabetes, srdeční slabost, selhání ledvin, Parkinsonova choroba nebo roztroušená skleróza. Takové podmínky splnilo více než 3700, kterým v době vyhodnocení dat bylo sedmdesát a více let.
Výsledky ukázaly výraznou korelaci mezi množstvím kofeinu, primárně ve formě kávy, konzumovaného mezi 45 a 60 lety věku sledovaných subjektů. Po vyčištění dat o další vlivy, jako je celkové složení stravy, fyzická aktivita nebo kouření, se ukázalo, že ženy konzumující nejvíce kofeinu měly o 13 procent vyšší šanci na zdravé stáří než ženy s minimem kofeinu. Ona vysoká hranice se pohybovala kolem sedmi šálků kávy.
Výsledky neukázaly zdravotní přínosy u pití čaje nebo kávy bez kofeinu, ale množství dat bylo omezené, klasická americká překapávaná káva byla primárním zdrojem kofeinu. Vedoucí studie Sara Mahdavi uvedla, že nemají k dispozici dostatek dat, aby mohli posoudit případné pozitivní vlivy pití čaje. Výrazný výsledek ukázal jiný zdroj kofeinu – cola. Větší konzumace kolových nápojů byla spojená s výrazným poklesem šancí na zdravé stárnutí.
Trocha cukru nevadí, populární „nápoje kávového typu“ ano
Důležité je ale odlišení pojmu kávy od kávových nápojů plných tuků a cukru, jako jsou populární „frappuccina“. Mocha Frappuccino střední velikosti ve Starbucksu totiž obsahuje 370 kalorií, 50 procent doporučení denní dávky nasycených tuků a 19 procent denní dávky sacharidů díky 51 gramům cukru – to je dvojnásobek doporučené denní konzumace cukru podle Americké kardiologické asociace.
Studie vedená profesorkou Zhangovou na vzorku 46 tisíc dospělých v USA ukázala, že lidé, kteří konzumují jeden až tři šálky kávy denně mají ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepili, o 15 procent vyšší šanci, že v následujících devíti až jedenácti letech nezemřou. Tato statistická výhoda ale zmizela, pokud subjekty do kávy přidávaly tučné mléko nebo smetanu.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje jako horní hranici bezpečného požívání kofeinu hranici 400 mg denně, to v závislosti na použité odrůdě kávy může znamenat i 10 shotů espressa nebo asi litr překapávané kávy. Platí přitom, že kávová zrna odrůdy arabica obsahují kofeinu méně než robusta, která je běžnější v levnějších směsích kávy.
Například Nespresso uvádí, že klasické kapsle mohou obsahovat 40 až 130 mg kofeinu na kapsli, zatímco novější kapsle Vertuo pro větší objemy kávy obsahují 60 až 200 mg kofeinu na jednu kapsli.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist