Najednou vás to napadne – mám ve špajzu ještě zbytek čokolády. Dojíte ji a říkáte si, že máte slabou vůli. Co když ale za tou potřebou stál čistě váš mozek, který aktivně vzpomínal na to, jak vám bylo naposledy, když jste si dali něco sladkého a tučného, a tak vás donutil si pro ni dojít? Nová studie přináší vysvětlení toho, proč je někdy tak těžké odolat nezdravému jídlu.
Odborníci tradičně rozlišují jednak metabolický hlad, což je potřeba těla získat energii, a jednak emoční hlad, který pociťujeme, když jídlo vypadá lákavě. Možná ale existuje ještě třetí rovina hladu – a to je ten, který řídí paměť.
Co se dočtete dál
- Jak funguje pamětí poháněný hlad.
- A jak nad ním vyzrát.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.