Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečné používání sladidla, které ve velké míře využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.

Sladidlo na seznam položek, které mohou způsobovat rakovinu, zařadila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při WHO . Podle agentury Reuters to znamená, že poznatky o možné rakovinotvornosti jsou zatím omezené. Ve vědecké literatuře se například objevují zmínky, že by požívání aspartamu mohlo souviset se vznikem některých druhů rakovin jater.

IARC zařadila sladidlo do seznamu 2B, který má zhruba 300 položek. Jsou na něm například kyselina kávová, aloe pravá, práce v textilním průmyslu, povolání hasiče či tesařství. Americký odborník na rakoviny Paul Pharoah řekl agentuře AFP, že by veřejnost neměla být znepokojena nebezpečím vzniku rakoviny u chemických látek zařazených do této skupiny.

Podle šéfky IARC Mary Schubauerové-Beriganové je vědecká literatura ohledně vlivu aspartamu na vznik rakoviny omezená. Vyzvala tak vědce, aby se ve výzkumu více zabývali otázkou, zda konzumace aspartamu přispívá k riziku vzniku rakoviny, či nikoliv.

Expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA), zároveň nezměnil svá pravidla pro bezpečnou spotřebu aspartamu. Za bezpečnou výbor považuje denní dávku až do výše 40 miligramů na kilogram váhy spotřebitele. „V případě plechovky dietního nápoje s 200 nebo 300 miligramy aspartamu by dospělý člověk, který váží 70 kilogramů, musel vypít devět až 14 plechovek za den, aby se dostal nad přijatelnou denní dávku,“ uvádí orgán WHO v tiskové zprávě.

Podle JECFA nejsou poznatky o souvislosti mezi spotřebou sladidla a vznikem rakoviny v lidském těle přesvědčivé. Představitelé výboru se domnívají, že je zapotřebí vést podrobnější výzkumy, které by dopad na zdraví monitorovaly i v dlouhodobé perspektivě.

„Nedoporučujeme spotřebitelům, aby zcela zastavili příjem (aspartamu),“ uvedl zástupce WHO Francesco Branca. Podle něj je však vhodné omezit spotřebu. „Pokud se spotřebitelé rozhodují, zda se napít koly ochucené aspartamem či cukrem, tak by měli podle mě zvážit ještě třetí možnost – napít se vody,“ uvedl Branca.

Výsledky zkoumání obou orgánu WHO očekával potravinářský průmysl. Aspartam se hojně používá při ochucování nápojů „bez cukru“. Kvůli vyvážení chuti není jeho nahrazení jinými látkami jednoduché. Branca uvedl, že WHO nežádá po výrobcích, aby přestali sladidlo zcela používat.