Jen málokterá delikatesa vzbuzuje tolik emocí jako foie gras, tedy ztučnělá husí či kachní játra. Aby dostatečně narostla, tak farmáři násilně krmí ptáky a omezují je v pohybu, což mnozí lidé považují za neetické. Do budoucna by tuto pochoutku, která se často servíruje ve Francii na Vánoce, mohla nahradit foie gras ze zkumavky. Pracuje na tom francouzský start-up Gourmey, který maso kultivuje ze zvířecích buněk. Ten na začátku října získal od investorů 48 milionů eur, tedy v přepočtu přes 1,2 miliardy korun, na výstavbu potřebné nové továrny v Paříži.

Start-up vznikl v roce 2019 a sídlí v obci Évry-Courcouronnes na jižním předměstí Paříže. Zaměřuje se na výrobu drůbežího masa, hlavně pak toho kachního. K tomu využívá buňky získané z vajec. Ty pak v laboratorních podmínkách „krmí“ proteiny, aminokyselinami a cukry, podobně jako by kachna či husa získala ze svého krmiva. Buňky množí a nechají narůst do požadované velikosti. 

„Na mase uchováváme vše, co na něm máme rádi: chuť, texturu, smyslový zážitek. S jediným rozdílem – tedy že ho vyrábíme přímo z buněk,“ řekl jeden ze zakladatelů a šéf start-upu Nicolas Morin-Forest v rozhovoru pro francouzskou televizi BFMTV. „Vyvinuli jsme ho ve spolupráci s šéfkuchaři a s francouzskými a zahraničními kuchaři oceněnými michelinskými hvězdami, kteří produkt ochutnali a byli ohromeni.“

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.