V průběhu posledních několika let se na poli bezmasých alternativ vedla velká bitva o to, kdo jako první dokáže přijít s takovou náhradou masa, která bude k nerozeznání od toho "pravého". Nešlo tedy o tofu či sójové maso – řada start-upů si jako cíl vytyčila klasický hamburger a chtěla, aby se produkt nelišil ani chutí, ani strukturou. Lišit se měl ale jednoznačně tím, že jeho výroba neměla mít tak drastické dopady na životní prostředí jako produkce (nejen) hovězího masa. Některé start-upy maso "naklonovaly" v laboratořích, jiné použily rostlinné proteiny. Mezi nejvýznamnější výrobce patří firmy Beyond Meat či Impossible Foods.
Druhá jmenovaná si teď našla novou výzvu – vytvořit rostlinnou náhražku ryb, uvádí server CNBC.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.