"Pracují pro mě ve dne v noci," směje se António Zamora ve svém skleníku. Jeho pracovníci jsou pouhým okem neviditelní: je to mikroskopický hmyz, který požírá parazity ohrožující jeho papriky. Píše o tom agentura AFP.
Už deset let se farmář neobléká do kombinézy, aby stříkal insekticidy, ale věší na rostliny malé sáčky s roztoči, kteří útočí na škůdce, ale rostlin si nevšímají.
Jeho dva hektary leží v plastovém moři, ve 30 000 hektarů skleníkových kultur v jihošpanělské Andalusii, které jsou symbolem průmyslového zemědělství.
Pod bílým igelitem viditelným z letadla a lemujícím Středozemní moře v provincii Almería v Andalusii rostou celoročně rajčata, okurky, tykve, papriky a lilky, které bohatě zásobují evropské supermarkety. Loni tato provincie exportovala 2,5 milionu tun, které představují polovinu španělské zelinářské produkce.
Stejně jako António Zamora upustili všichni pěstitelé paprik v Almeríi již v roce 2007 od insekticidů a nahradili je "biologickou kontrolou", tedy používají jiné než chemické prostředky k ničení parazitů. Pustilo se do toho už také asi 60 procent pěstitelů rajčat, 60 procent pěstitelů okurek a 25 procent pěstitelé lilků.
Podle úřadů se spotřeba insekticidů v Almeríi od roku 2007 snížila o 40 procent.
Jde o revoluční změnu mentality, neboť od 60. let všemu vládla chemie. Svůj podíl na tom mají vznik rezistence vůči chemii a tlak evropských spotřebitelů.
"Jsme nuceni změnit způsob produkce. Chemických produktů se používalo příliš," říká Jan van der Blom, expert z asociace výrobců Coexphal.
Sdružení Ekologové v akci v tom spatřuje velmi pozitivní krok. "V mnoha případech silně poklesla spotřeba chemie a dosud používané prostředky jsou ohleduplnější," uvádí sdružení.
Tento nový přístup vedl k tomu, že francouzská společnosti InVivo otevřela v srdci těchto skleníků "bio továrnu", a Bioline Iberia letos vyprodukuje 100 000 miliard kusů hmyzu.
V hermeticky uzavřených sálech, kde se kontroluje teplota a vlhkost, chovají zaměstnanci čtyři druhy roztočů, které budou prodávat v regionu, ale také v Portugalsku a v Maroku.
Půl tuctu dalších závodů tohoto typu vzniklo v posledních letech v okolí a třicítka podniků tu prodává hmyz za stále nižší ceny.
Díky regionálním i evropským subvencím vyvíjí výzkum, zpočátku spíše umístěný na severu Evropy, řešení uzpůsobená místním parazitům.
"Španělsko může být považováno za největší oblast v Evropě a možná i na světě, pokud jde o zavádění biologické kontroly," soudí Federico García, obchodní ředitel Bioline Iberia.
Na českých polích ubylo pesticidů, problematického glyfosátu je o čtvrtinu méně. Díky suchu nebylo tolik potřeba ničit plevel
Chemie se však v Almeríi používá i nadále a cesta k zemědělství bez ní je ještě dlouhá. Používá se mnoho fungicidních prostředků a velká část půdy je ještě zbavována hmyzu chemickou cestou, vysvětluje ekoložka Encarnacion Samblásová.
Rozšiřování kultur vyvíjí tlak na zdroje vody, zatímco staré plasty ze skleníků končí v moři.
Účinnost biologické kontroly naráží i na způsob intenzivní produkce. Absence sezonní pauzy totiž přispívá k šíření parazitů, zdůrazňuje agronom José Manuel Torres.
Bylo by třeba, aby celý region zastavil v létě produkci, neboť tehdy je ideální doba k odpočinku kultur ovoce a zeleniny, uvádí. Je si však vědom toho, že zemědělství v provincii představuje 20 procent jejího hrubého produktu a zaměstnává 120 000 osob.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist