U pár let před zákazem dovozu západních potravin, kterým Moskva odpověděla na protiruské sankce Západu, se odehrál tichý palácový převrat v Kremlu, kde v tamní kuchyni francouzské a italské kulinární umělce vystřídal ruský éfkuchař Konstantin Makridin, zarytý přívrenec ruské gastronomie a do morku kostí.
"Novoroční recepce v Kremlu lze směle označit za kulinární senzaci! Moná vůbec poprvé v historii první kuchyně země se kuchaři dokázali obejít bez cizích jídel a surovin," napsal list Moskovskij komsomolec.
Populární deník z kremelského éfkuchaře hned "mámil" recepty, aby se ani prostí Rusové neměli u novoroční tabule hůře ne první mu státu, a to i bez "zakázaných" pochoutek z dovozu.
Konstantinovy recepty se mohou pochlubit i mezinárodními vavříny: letos porazil ruskou kuchyní své největí soupeře na gastronomickém festivalu v Monaku, kde prý bodoval s pohankou. Tu pouívá ve své verzi receptu na svíčkovou Stroganov jako přílohu v podobě pohankové kae. "Cizinci dlouho nemohli pochopit, co pohanka vůbec je. Ale ochutnali a moc se jim zamlouvala," prohlásil.
Kralují sýry z Kavkazu
V kremelské kuchyni "éru francouzských sýrů" vystřídala nová doba sýrů z Kavkazu, respektive z okolí Moskvy, kde se vyrábí i ruská napodobenina italské mozzarelly. Podobně bifteky a lanýe nahradila zvěřina a jeseter. Ve výsledku tabule vyhlíí poměrně skromně, leč důstojně - a nikdo si prý dosud nestěoval.
"Je zábavné, e záměny si nikdo z vysoce postavených hostů ani neviml," uvedl kuchař o skutečnosti, e francouzské a italské ulechtilé moky na kremelských recepcích vystřídala vína z jihu Ruska a Krymu. Cizinci jsou prý ale vdy nadeni ze veho, co jim v Rusku naservírují. Mluvčí kremelské správy ovem ujiuje, e do místní kuchyně se dostanou jen prověřené suroviny "se zvlátním označením Â,kremelská kvalita‘".
Recept na novoročního jesetera podle Makridina je docela jednoduchý: stačí rybu potřít marinádou, vystrčit na 12 hodin na mráz a pak péct při 160 stupních, dokud nebude hotová.
Pro koho je jeseter příli drahá pochoutka - jakkoli podle éfkuchaře se na silvestru etřit nesmí - můe si dopřát alespoň "velmi dobré a laciné" sledě, které servírují prý i v Kremlu na jednom z nejlevnějích druhů tmavého chleba spolu s moskevskou horčicí, bylinkovým máslem a plátkem uvařené brambory a snítkou kopru na ozdobu.
Tento článek máteje zdarma. Kdy si předplatíte HN, budete moci číst vechny nae články nejen na vaem aktuálním připojení. Vae předplatné brzy skončí. Předplate si HN a můete i nadále číst vechny nae články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Vekerý obsah HN.cz
- Monost kdykoliv zruit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Vechny články v audioverzi + playlist