U pár let před zákazem dovozu západních potravin, kterým Moskva odpověděla na protiruské sankce Západu, se odehrál tichý palácový převrat v Kremlu, kde v tamní kuchyni francouzské a italské kulinární umělce vystřídal ruský éfkuchař Konstantin Makridin, zarytý přívrenec ruské gastronomie a do morku kostí.
"Novoroční recepce v Kremlu lze směle označit za kulinární senzaci! Moná vůbec poprvé v historii první kuchyně země se kuchaři dokázali obejít bez cizích jídel a surovin," napsal list Moskovskij komsomolec.
Populární deník z kremelského éfkuchaře hned "mámil" recepty, aby se ani prostí Rusové neměli u novoroční tabule hůře ne první mu státu, a to i bez "zakázaných" pochoutek z dovozu.
Konstantinovy recepty se mohou pochlubit i mezinárodními vavříny: letos porazil ruskou kuchyní své největí soupeře na gastronomickém festivalu v Monaku, kde prý bodoval s pohankou. Tu pouívá ve své verzi receptu na svíčkovou Stroganov jako přílohu v podobě pohankové kae. "Cizinci dlouho nemohli pochopit, co pohanka vůbec je. Ale ochutnali a moc se jim zamlouvala," prohlásil.
Kralují sýry z Kavkazu
V kremelské kuchyni "éru francouzských sýrů" vystřídala nová doba sýrů z Kavkazu, respektive z okolí Moskvy, kde se vyrábí i ruská napodobenina italské mozzarelly. Podobně bifteky a lanýe nahradila zvěřina a jeseter. Ve výsledku tabule vyhlíí poměrně skromně, leč důstojně - a nikdo si prý dosud nestěoval.
"Je zábavné, e záměny si nikdo z vysoce postavených hostů ani neviml," uvedl kuchař o skutečnosti, e francouzské a italské ulechtilé moky na kremelských recepcích vystřídala vína z jihu Ruska a Krymu. Cizinci jsou prý ale vdy nadeni ze veho, co jim v Rusku naservírují. Mluvčí kremelské správy ovem ujiuje, e do místní kuchyně se dostanou jen prověřené suroviny "se zvlátním označením Â,kremelská kvalita‘".
Recept na novoročního jesetera podle Makridina je docela jednoduchý: stačí rybu potřít marinádou, vystrčit na 12 hodin na mráz a pak péct při 160 stupních, dokud nebude hotová.
Pro koho je jeseter příli drahá pochoutka - jakkoli podle éfkuchaře se na silvestru etřit nesmí - můe si dopřát alespoň "velmi dobré a laciné" sledě, které servírují prý i v Kremlu na jednom z nejlevnějích druhů tmavého chleba spolu s moskevskou horčicí, bylinkovým máslem a plátkem uvařené brambory a snítkou kopru na ozdobu.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Kdy si předplatíte HN, budete moci číst vechny nae články nejen na vaem aktuálním připojení. Vae předplatné brzy skončí. Předplate si HN a můete i nadále číst vechny nae články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Vekerý obsah HN.cz
- Monost kdykoliv zruit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Vechny články v audioverzi + playlist