Počet obětí střevní infekce v Německu vzrostl na deset. Agentura DPA v sobotu oznámila, že nemoci podlehly dvě ženy ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a sedmaosmdesátiletá žena v Hamburku.
Za zdroj nákazy byly označeny salátové okurky ze Španělska, v nichž už byly bakterie nalezeny. Madrid ale popřel páteční zprávu Evropské komise, že byly zavřeny dvě farmy, odkud údajně kontaminované okurky pocházely.
Žena, která zemřela v nemocnici v Kielu, pocházela ze severu Německa. Podle lékařů zemřela ve čtvrtek večer a do nemocnice se dostala několik dní předtím v kritickém stavu. Pacientka v hamburské nemocnici podlehla infekci v noci na sobotu. Ve Šlesvicku-Holštýnsku během soboty zemřela kvůli nemoci také čtyřiaosmdesátiletá žena.
Nejvíce ohrožení lidé dostávají nové léky
Nejvážněji nemocným lidem začali lékaři v Hamburku dávat nové léky proti selhání ledvin. Látka se v minulosti osvědčila při experimentálním léčení malých dětí, jejichž stav se výrazně zlepšoval už během 24 hodin od první injekce. Hamburští lékaři jsou ale opatrní a upozorňují, že teprve několikatýdenní léčba ukáže, zda je nový přípravek skutečně úspěšný.
Průjmovou chorobu způsobuje bakterie zvaná enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). Podle lékařů byla během současné epidemie tato bakterie nalezena nebo je podezření na nakažení u zhruba tisíce osob.
Obvykle je v Německu zaznamenáno 900 případů infekce ročně. Osm nakažených zemřelo, z toho šest žen. Další lidé jsou v ohrožení života.
Za střevní nákazu v Německu mohou španělské okurky. Češi se bát nemusí - čtěte ZDE
Podle ministra zdravotnictví severní spolkové země Šlesvicka-Holštýnska Heinera Garga zatím ještě epidemie nedosáhla vrcholu, protože inkubační doba nemoci je deset dní. Garg se navíc obává, že kromě španělských okurek z hamburského tržiště existují ještě další zdroje nákazy.
Prodej ovoce a zeleniny se propadá
Podezření na původ infekce padlo na dvě farmy v jihošpanělských provinciích Almería a Málaga. Evropská komise v pátek oznámila, že oba podniky byly dočasně uzavřeny, Španělsko to ale o den později popřelo.
Podle Madridu byla pouze zajištěna část sklizených okurek, která mohla přijít do styku s kontaminovanou zeleninou na německém trhu. Odborníci také na farmách odebrali kvůli testům vzorky půdy, vody i zeleniny, ale podniky svou produkci nezastavily.
Němečtí zemědělci si mezitím stěžují, že střevní infekce poznamenala jejich tržby. Podle viceprezidenta šlesvicko-holštýnského svazu zemědělců Hanse-Petera Witta se prakticky přestal prodávat salát, prodej jahod se propadl o 50 procent.
Obavy Němců z kontaminovaných okurek potvrzuje i průzkum pro nedělník Bild am Sonntag. Podle něj přestalo kvůli strachu z šíření střevní infekce 58 procent Němců jíst syrovou zeleninu. Největší obavy panují mezi seniory. Podle průzkumu 71 procent lidí starších 60 let nyní syrovou zeleninu nejí.
Vepřové maso s dioxinem se prodalo i do Česka. Kde skončilo, nikdo neví - čtěte ZDE
Němečtí vědci zjistili, že průjmové onemocnění způsobuje bakteriální kmen typu HUSEC 41, avšak zmutovaný, na který nezabírají antibiotika. Nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Lidé by je neměli jíst syrové.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist