Už dva týdny se Německem šíří nákaza nebezpečnou střevní bakterií způsobující silné průjmy. Původ ani způsob šíření zatím nebyl zjištěn, nakazilo se ale už 460 obyvatel.
Těžké krvácivé průjmy mohou vést až k selhání ledvin, upozorňují zdravotníci s tím, že nákaza postupuje nezvykle rychle a agresivně. Z nakažených je nyní osmdesát lidí ve vážném stavu a bakterie si s největší pravděpodobností vyžádala už také první oběti - tři ženy různého věku.
Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) přitom není v Německu nijak neznámá. Každý rok se jí nakazí zhruba tisíc lidí a to převážně dětí do pěti let věku. Letos ale na severu země postihla dospělé, hlavně žen. První případy ale zaznamenali už i v Berlíně.
V Dolním Sasku v sobotu na následky nákazy zemřela třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy. Laboratorní testy u ní prokázaly infikaci EHEC, píše agentura DPA s odvoláním na úřady. V Brémách v noci na úterý zemřela čtyřiadvacetiletá pacientka se symptomy nákazy bakterií. Její přítomnost v těle ale musí testy teprve potvrdit. Stejně jako u více než osmdesátileté ženy ve Šlesvicku-Holštýnsku, jež zemřela v neděli.
Víc případů než za celý rok
Odborníky překvapilo zejména velké množství vážných případů za dva týdny, kdy Německem postupuje. "Máme tolik vážných případů, kolik jich nebývá za celý rok," prohlásil ředitel berlínského Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger.
Podle předního experta na EHEC Helgeho Karche se možná jedná o novou, agresivnější variantu této bakterie, která může způsobovat dosud nezaznamenaná poškození střev.
Prasečí chřipka je v plné síle zpátky. Bulharsko kvůli ní masově zavírá školy - čtěte ZDE
Jsou ve vašem jídle bakterie a toxiny? Nový senzor to zjistí za 20 minut - čtěte ZDE
"Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce," řekl ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru deníku Die Welt. Karcheho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly podle DPA odolné vůči antibiotikům.
Úřady teď intenzivně pátrají po zdroji nákazy a jejím šiřiteli. Tato jedovatá varianta prospěšné střevní bakterie Escherichia coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.
Právě znečištěnou zeleninu němečtí odborníci podezřívají, že by mohla nebezpečnou nákazu šířit. Vyzývají proto veřejnost, aby pečlivě omývala veškeré potraviny a dodržovala hygienu rukou. V syrovém mase ani mléce testy bakterii zatím neodhalily, přesto odborníci doporučují maso řádně tepelně upravovat.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist