Francouz Bernard Vaussion, který stojí "za plotnou" v Elysejském paláci už 37 let a z toho je sedm let šéfkuchařem, vařil pro pět francouzských prezidentů od Georgese Pompidoua po Nicolase Sarkozyho.

"Manželé Sarkozyovi požadují pro soukromé večeře velmi jednoduchou kuchyni, saláty, bílé maso a samozřejmě pro paní Sarkozyovou těstoviny," svěřuje se Vaussion agentuře AFP.

"Prezident má velký zájem o to, co se mu servíruje a jak se mu to servíruje. Navrhuji mu menu a on si pak sám vybírá, dokonce to platí i pro jídlo na palubě prezidentského letadla," uvádí šéfkuchař. Sarkozy dává přednost spontánní a lehké kuchyni. Škála jídel, které má v oblibě, je velmi široká: ryby, bílé maso, telecí a produkty pocházející především z Francie.

Šéfkuchař pocházející ze středofrancouzského kraje Sologne se zajímá o exotické krmě a rád do jídel přidává čerstvé bylinky, včetně koriandru nebo zázvoru. Nicméně se drží klasiky a říká o sobě, že není velkým fanouškem molekulární kuchyně. Šéf elysejské kuchyně také dodává, že Sarkozy nevyužívá služeb žádného dietetika; jediný, kdo tak činil, byl zesnulý prezident François Mitterrand.

Mistři kuchaři si vyměňují informace o svých prezidentech. Vaussion tak například před návštěvou prezidenta Sarkozyho ve Spojených státech sděloval Cristetě Comerfordové, co má šéf francouzského státu nejraději.

V Bílém domě vaří žena

Cristeta Comerfordová pochází z Filipín a je první ženou, která zastává funkci šéfkuchaře v Bílém domě. Ujišťuje, že Obamovu rodinu je snadné uspokojit. "Prezident a jeho rodina jsou velmi otevření vůči různým kulinářským stylům. Je velmi snadné jim vyhovět," svěřuje se drobná dáma, která do Spojených států emigrovala v roce 1980 a kterou si vybrala Laura Bushová.

Obamovi milují vietnamskou a také čínskou kuchyni, ale rovněž plody moře, například modrého kraba z Marylandu.

V Hongkongu, kde se konalo již 33. výroční zasedání klubu šéfkuchařů, se Bernard Vaussion setkal s 25 šéfkuchaři, včetně Jérôma Rigauda, který vaří pro ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, a Christiana Garcíi, jenž šéfuje kuchyni monackého knížete do roku 1987. Jejich heslem je: Politika rozděluje lidi, ale gastronomie je spojuje.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist