Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Oskar
Dobrý den pane Hamáčku. Máte nějaké informace o tom, zda skutečně probíhala či probíhají jednání o vybudování základny v ČR a Polsku mezi Spojenými státy a Ruskem? Nakolik byli o celé věci do této chvíle informováni poslanci Parlamentu ČR ze strany USA? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle informací, které jsme obdrželi na zahraničním výboru od zástupců velvyslanectví USA proběhlo několik setkání amerických a ruských představitelů na toto téma. O obsahu jednání a případných závěrech informace nemám. Jako poslanci jsme obdrželi informace od MZV a MO, zástupce velvyslance USA p. Cameron Munter vystoupil na zahraničním výboru sněmovny ve středu.
Jan Hamáček
Petr Hořejš
Dobrý den, jaký je Váš názor na zavedení referenda ohledně vybudování protiraketové základny na našem území? Děkuji.
Jsem pro to, aby o této otázce měli občané možnost rozhodnout v referendu.
Jan Hamáček
Marie
1.Pane Hamáček, moc se mi líbilo, že jste kvůli radarové základně udělali v ČSSD u vašich členů a voličů průzkum kdo je pro a kdo proti. Kéž by byli všechny strany takhle demokratické! Četla jsem v Právu článeček, že se pan Paroubek sešel s iniciátory Ne základnám, proč o tom neinformovaly žádné televize? 2.Mohli byste udělat anketu mezi členy a příznivci ČSSD, kdo je pro, aby byla větší ochrana nekuřáků jako v jiných vyspělých zemích? 2.Prosíííím nepodpořte iniciativu ODS, aby maminkám byla zkrácena rodičovská dovolená ze 4 na 3 roky. Na portálu maminek se o tom mnohokrát debatovalo, teď zrovna taky:http://www.rodina.cz/diskuse6843.htm a je jich tam dost, co volily ČSSD právě i z toho důvodu, že díky vám se mohou věnovat výchově dětí a nemusí strkat děti ve 3 letech nebo i dřív do školky, kde jsou pořád nemocné. Navíc ne všechny děti jsou ve 3 letech na školku zralé!Nefungují tu zkrácené úvazky a doplatí na to jen ti, co nejsou bohatí a nemohou si zaplatit soukromou chůvu. Pan Tejc slíbil na on-line rozhovoru, že to nepodpoříte!http://www.cssd.cz/rozhovory/tejc20070202.html Ale na http://cesko.ihned.cz/c4-10070910-20502900-002000_d-cssd-souhlasi-s-flexibilnim-rodicovskym-prispevkem píšou, že s tím ČSSD souhlasí?! Zvažte to, jinak fakt zklamete část svých voličů, kteří vám věřili, včetně mě.
1. I to je důkazem, že v ČSSD probíhá demokratická vnitrostranická diskuse. Předseda strany se opravdu sešel se zástupci hnutí Ne základnám, proč o tom média neinformovala nevím. 2. Na toto téma diskuse probíhá s ohledem na návrh zákona posl. Borise Štastného. 3. Jsem proti zkracování mateřské dovolené a jsem přesvědčen, že ČSSD takovýto návrh nepodpoří.
Jan Hamáček
Pavell
Dobrý den! Mě osobně základna nevadí a jsem pro! Jenom by mě zajímalo, zda budou i naši vojáci mít možnost se podílet na jejícm provozu.
Dobrý den, jedná se o vojenské zařízení Spojených států, tudíž nepředpokládám, že by se na jeho provozu mohli podílet naši vojáci.
Jan Hamáček
jazvedavec
Zajímalo by mne proč jsem nezaznamenal nějaký protest ze strany Iránu nebo KLDR?
Podle mých informací zastupitelský úřad Íránu reagoval a vyjádřil protest proti tomu, že je Írán uváděn jako zdroj ohrožení.
Jan Hamáček
Paul
Velmi me zaujalo jak argumentace zastancu radarove stanice probiha vesmes v ideologicke rovine, i.e. ruzni Vondrove a jini fanatici kteri zjevne adoruji USA, neustale zvani o tom jak radar posili mir, o jakychsi spojeneckych zavazcich, a historickych souvislostech. Jeste jsem nezaslechl ani sluvko o tom co z radaru Ceska republika bude mit, i.e. kolik USA zaplati za pronajem prostoru, jake pripadne programy zde budou pro benefit Ceske republiky, etc. Jak je mozne ze cesti politici a priori takovym zpusobem oslabuji pozici CR ve vyjednavani s Americany - nebo se snad zadna vyjednavani nechystaji? Jak je mozne ze politici pristupuji k nasazeni US armady v CR prakticky tim samym zpusobem jako v dobach kdy sem byla nasazena ruska vojska? Prosim zadnou slabomyslnou odpoved na tema - radar posili mir a obranyschopnost CR. Pripominam ze u nas v Kanade, ktera je na USA mnohem vic zavisla nex CR, jsme Americanum zadnou zakladnu ci vojenske testy nepovolili prestoze s tim desetileti opruzuji. Nemyslite ze by se cesti politici meli prestat chovat jako bezpaterni mekkysi?
Na začátek bych chtěl poznamenat, že nejsem zastáncem umístění radarové stanice na našem území tak, jak je to v současné době navrhováno. Je však v kompetenci vlády vést vyjednávání o smlouvách, které budou případné umístění stanice na našem území upravovat. Předpokládám, že detailní podmínky a vámi zmiňované "benefity" budou předmětem vyjednávání. Konečné slovo však bude mít Parlament České republiky.
Jan Hamáček
Novák
Studie zjistila, že výskyt narozených postižených dětí se zvýšil čtyřikrát a nemocí nervového systému 7,8 krát oproti období před radarem. Výskyt nemocí ledvin stoupl 8,5 krát a porodnost se snížila z 6,1 procent na 1,7 procent v roce 1992. Distrikt Gabala má nejvyšší výskyt rakoviny mezi mladými lidmi 15-20letými v Ázerbájdžánu. Radar pravděpodobně v nejbližší době nezavřou a tak všichni lidé žijící v jeho blízkosti chtějí odejít. Většina z nich je ale příliš chudá na to, aby se přestěhovala. S nenávistí se dívají na 300 ruských zaměstnanců základny. Nati Khamidov, aktivista z Gabaly říká:“ Oni se za dva roky vrátí domů, ale my jsme tu odsouzeni žít než zemřeme.“Část textu ze stránky Powerwatch News.
Dobrý den, nevím o jaký radar se ve Vámi uváděném případě jedná... Jak jsem již uvedl výše, před případnou výstavbou radaru v ČR by muselo proběhnout řízení podle českých zákonů, tj. včetně vyhodnocení dopadů na životní prostředí.
Jan Hamáček
Doktor QQ
Shodneme se asi, že přemíra elektromagnetického záření není příliš zdraví prospěšná; konec konců varování je i na mikrovlnné troubě. V souvislosti s radarem - jsou k dispozici údaje o vlivu na životní prostředí? Je eventuálně zadána nějáká nezávislá studie na toto téma? Provozují USA někde jinde takovýto radar uprostřed hustě osídlené země?
Ze strany MZV i zastupitelského úřadu USA nám byly přislíbeny informace o dopadu zařízení na životní prostředí. Analýza dopadů se prováděla v souvislosti s výstavbou obdobného radaru na Aljašce. Do ČR by pravděpodobně měl být přemístěn radar, který je v současné době umístěn na Marshallových ostrovech. Pokud by se ovšem nakonec parlament rozhodl povolit výstavbu radaru v ČR, musel by proběhnout proces schvalování a analýzy dopadů na životní prostředí podle čeksých zákonů.
Jan Hamáček
rezjir
Jak to je s vlivem činnosti radaru na zdravotní stav obyvatelstva? Lze vskutku říci, že se jedná o obří makrovlnku?
Dobrý den, přesné technické specifikace zatím nemám k dispozici, nicméně jak jsem již uvedl, případné dopady na životní prostředí budou muset být před stavou vyhodnoceny.
Jan Hamáček
Jiří
Byl jsem na vojně dva roky u operačně taktických raket a dokonce jsem byl na ostrých střelbách v Kazachstánu ,viděl dvanáct startů a tak myslím ,že o věci něco vím.Pamatuji ,že Rudé právo psalo a dušovalo se ,že na území ČSSR nejsou jaderné zbraně,ale vedeni útvaru nám řeklo,že do hodiny máme jaderné hlavice dodány k montáži na nosiče.To pro zajimavost.Souhlasím s radarovou základnou,ale proč se má dělat hluboko v týlu?Proč se nedělá na hranicích NATO,myslím Řecko,Bulharsko,Rumunsko,Slovensko,Polsko,Litva.
Hlavní důvod pro umístění základny v ČR není zcela jasný. Sám jsem upozorňoval na dokumety, předkládáné do Kongresu, ve kterých se jako hlavní důvod uvádí potřeba ochrany již vybudovaných radarů ve Velké Británii a Grónsku. Tuto otázku je třeba vyjasnit. Zítra odjíždím do Washingtonu, kde povedu jednání s mnoha americkými představiteli a na tuto věc budu požadovat jasnou odpověď.
Jan Hamáček
Mladý Mičurinec
Dobrý den, pane Hamáčku. Je možné mi nějak logicky a pomocí faktů (popřípadě odkazů na zdroje informací) vyvrátit obavu z toho, že americký radar bude využíván kromě jiného také k průmyslové špionáži? Jaké jsou podmínky případné smlouvy mezi ČR a USA? Budeme moci kontrolovat dění na základně a informaci radarem získané, nebo bude základna podléhat čistě americkým zákonům? Jak to bude s právní postižitelností amerických pracovníků v případě, že spáchají nějaký trestný čin na našem území? A poslední dotaz: jsou někde objektivní informace o fungování tohoto systému? Děkuji za odpovědi a přeji krásný den!
Přiznám se, že nevím, jak by radar mohl sloužit k průmyslové špionáži. Podmínky případné smlouvy budou předmětem jednání, jako základ bude pravděpodobně sloužit smlouva NATO SOFA (Standard of Forces Agreement) a smlouvy, které mají USA uzavřeny s jinými státy. Tyto smlouvy řeší i otázky jurisdikce. Základní informace jsou na webu MDA (Missile Defence Agency) www.mda.mil Velmi dobré informace naleznete na Centre for Defence Information www.cdi.org
Jan Hamáček
Hubert
Nemyslíte si, že z hlediska funkčnosti je umístění raketové a radarové základny v ČR a Polsku nesmyslné? Má chránit před balistickými raketami především ze zemí Středního východu (především z Iránu, který je už léta trnem v oku USA) a potom by bylo logické, kdyby tyto základny byly spíše v Turecku. Pokud bychom se totiž stali terčem my, tak by nás žádné rakety z území Polska neochránili! Tyto polské rakety by totiž ochránili jen USA a z principu nemohou být součástí ochrany Evropy! Mně to připadá, že USA chtějí, aby se případný konflikt (který by s největší pravděpodobností samy vyprovokovaly) odehrával mimo území USA a nás by vpodstatě z tohoto důvodu obětovaly. Pokud něco víte o vojenské strategii, tak musíte vědět, že prvním cílem, ještě před plným vypuknutím konfliktu, je ničení očí (radarů) a strategických zbraní (raketových sil) nepřítele.
Dobrý den, jak jsem již uvedl, tuto otázku je třeba vyjasnit. Zastávám názor, že pokud bychom měli takovýto systém budovat, nejdříve by měla v rámci NATO proběhnout debata a vyhodnocení hrozeb a rizik a případné potřeby systému. Teprve pokud by došlo ke shodě v rámci aliance, bylo by možné přistoupit ke stavbě systému.
Jan Hamáček
Hubert
Zajímá mě, proč strany, které mají v názvu demokratická, se tak brání referendu k otázce umístění radaru na území ČR? Nemají poněkud zcestnou představu o demokracii? Nebo jsou zastánci US základny (Vondra a spol.) americkou stranou korumpováni? Což v tomto státě není až tak neobvyklé.
Dobrý den, toto je spíše otázka na kolegy z jiných stran, ČSSD podporuje referendum.
Jan Hamáček
zajíček
Je správný předpoklad, že spojenectví s radarem dnes bude mít jinou budoucnost než všechna spojenectví české kotliny v minulosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, osobně zastávám názor, že naše bezpečnost je již dnes zajištěna tak, jako nikdy v historii naším členstvím v NATO a EU.
Jan Hamáček
T.H.
Dobrý den, co říkáte šílenému nápadu umístit radarovou základnu cca 50km od hustě obydleného hlavního města? Američané si evidentně vybrali pro ně ideální lokalitu zcela bez ohledu na možná reálná rizika ohrožení pro naše občany a zdá se, že naší více-než-servilní politici v čele s premierem Topolánkem jim to ještě s radostí a bez problému schválí. Základna v takovéto lokalitě by totiž v životě nemohla vzniknout v Západní Evropě nebo samotných USA, které sami mají podobnou základnu na Aljašce nebo v neobydlených částech Kalifornie. To co předvádí naše politická garnitura v otázce radarové základny je bohužel neuvěřitelné a rozhodně politici nejednají v první řadě v zájmu samotné ČR a jejích občanů.
Dobrý den, podle mých informací navrhlo lokality pro umístění radaru ministerstvo obrany, americká strana pouze vybírala ze tří variant (Jince, Boletice, Libavá).
Jan Hamáček
zajíček
Pokládáte za správný předpoklad, že budoucnost spojenectví pod deštníkem bude také jiná než historie všech spojenectví české kotliny doposud?
Na tuto otázku jsem již odpovídal, hezký den.
Jan Hamáček
Analyzator
Dobrý den, dovolte otázku. Přikládal byste vy osobně při svém rozhodování o umožnění výstavby základny cizí vojenské mocnosti váhu tomu, kolik vojenských operací proti suverénním cizím zemím bez mandátu OSN tato vojenská mocnost v posledních letech provedla?
Při rozhodování bychom měli brát ohled na to, zda chceme naši bezpečnost zajišťovat formou dvoustranných smluv s jiným státem, na potřebnost takového systému a rovněž na to, zda souhlasem s umístěním části takovéhoto systému u nás nevytvoříme další rizika. Podle mého názoru je riziko útoku mezikontinentální balistickou raketou minimální, nicméně jednostranné budování protiraketového systému může vytvořit rizika mnohem rálnější.
Jan Hamáček
ciric
Kdy tedy, než v životně nejdůležitější otázce občanů státu,tj.otázky jejich bezpečnosti(v případě konfliktu jde o jejich životy), by mělo být vypsáno referendum?
Jak jsem již uvedl, jsem zastáncem referenda. V tomto případě nelze podle mne použít argument, že o vstupu do NATO se referendem nerozhodovalo. Je pravda, že referendum opravdu neproběhlo, ale vstup do NATO měla ve svých programech většina stran. Souhlas s přistoupením k protiraketové obraně USA jsem nenašel ani v jednom z programů politických stran, které jsou dnes zastoupeny ve sněmovně.
Jan Hamáček
Peace
Máte jako opoziční strana vůbec nějakou šanci zabránit stavbě radaru, pokud se současná "vláda" rozhodne američanům vyjít vstříc?
Podpoříme ve sněmovně zákon o referendu. Pokud nebude schválen, stále platí, že v rozhodování o umístění vojenské základny cizí mocnosti má konečné slovo parlament.
Jan Hamáček
Ondra
Dobrý den pane Hamáčku, myslíte si, že by bylo možné dojednat, že Američané za kontroly českých armádních specialistů budou dodávat všem odborníkům ze zemí NATO všechny informace a v celém rozsahu, a ve stejné době, které budou dávat USA, tzn. i informace, které se nebudou týkat problémových zemí jako je Írán?
Dobrý den, přiznám se, že otázce zcela nerozumím. Pokud se týká předávání informací získaných případným provozem radaru, ty by pravděpodobně měly proudit do velení protiraketového systému v USA. Zda budou předávány naší armádě je součásttí dalšího jednání.
Jan Hamáček
Tazatel
Dobrý den, proč se otázka americké základny nevynesla "na světlo" před loňskými volbami? Myslím, že by to zrovna vaší straně pomohlo a také by bylo zajímavé znát názor Strany zelených, jak by se asi lišil od toho dnešního... Dále jsem se chtěl optat, jestli víte, jakou podporu má od veřejnosti americká základna v Polsku. Děkuji.
Je pravdou, že debata o základně nabrala obrátky až po volbách. Proč tomu tak nebylo dříve, nevím. To, jakou má podporu základna v Polsku lze dohledat, nemám teď u sebe přesná čísla. Mám však za to, že většina polské veřejnosti s výstavbou nesouhlasí.
Jan Hamáček